Talvivalkosipulin viljelyohje

 • Talvivalkosipulit ovat isokyntisiä ja vahva-aromisia. Ne kasvattavat jäykän kukkavarren, jonka latvaan kehittyy itusilmuja. Itusilmut poistetaan jotta sipulit kasvaisivat isommiksi. Osan itusilmuista voi jättää jos niitä haluaa käyttää lisäysmateriaalina. Jäykkävartiset lajikkeet eivät sovellu letitettäviksi.
 • Talvivalkosipuli ei tarvitse kylmäkäsittelyä, se saa sen syksyllä istutettaessa luonnostaan.
 • Talvivalkosipuli istutetaan ulos syksyllä pari viikkoa ennen maan jäätymistä. Kasvuaika on melko pitkä, n 120 vrk. Istuttamiseen asti valkosipulit säilytetään viileässä ja ehdottomasti kuivassa tilassa.
 • Viikko tai pari ennen valkosipulin istuttamista on hyvä poistaa sipuleiden ympäriltä ylimääräiset kuorikerrokset. Älä kuitenkaan poista sisintä kerrosta. Valkosipulin kynsiin jakaminen tulee tehdä hellävaraisesti.
 • Valkosipuli voidaan lämpökäsitellä liottamalla kynsiä tunnin ajan 40-asteisessa vedessä. Tämä tehdään juuri ennen istutusta. Lämpökäsittelyllä torjutaan naattihometta.

ISTUTTAMINEN JA VILJELY

 • Vältä istuttamasta valkosipulit liian aikaisin syksyllä. Tarkoitus on vain saada kynnet juurtumaan kasvualustaan. Aloita istutus Pohjois-Suomessa syyskuun lopulla ja Etelä-Suomessa lokakuun puolivälistä alkaen. Mikäli istuttaminen viivästyy, olki- tai lehtikate antaa kynsille aikaa juurtua.
 • Valitse aurinkoinen, lämmin ja tuulinen kasvupaikka. Muokkaa maa syvältä ja kuohkeuta hyvin. Tee kohopenkki jotta vesi ei jäisi seisomaan. Kasvualustan tulisi olla runsasravinteinen, runsasmultainen ja läpäisevä, pH 6-7. Tarvittaessa kalkitus tehdään jo hyvissä ajoin ennen valkosipulin istuttamista. Lannoituksena on hyvä käyttää hyvin palanutta hevosenlantakompostia tai rakeista luonnonmukaista kanan-kakkalannoitetta. Lannoitetta levitetään ohut kerros vaon pohjalle ja sekoitetaan kasvualustaan kynsien istuttamisen yhteydessä. Lisäravinnetta annetaan keväällä maan sulettua sekoittamalla pintamultaan ja toisen kerran kesäkuun puolivälissä. Ruohokatetta on hyvä käyttää levittämällä keväällä 10 cm kerros valkosipulien juurelle. Myös puun tuhka on hyväksi valkosipulille. Sitä ei kuitenkaan pidä antaa samaan aikaan muun lannoituksen kanssa.
 • Istuta kynnet n 5 cm syvyyteen, n 20 cm välein. Riviväli saa olla 30-50 cm. Varmista että kynnen suippo pää on ylöspäin ja että kynsi saa kosketuksen kosteaan maahan. Valkosipulin kasvualusta ei saa kuivua liikaa kasvukauden aikana joten muista kastelu kuivina kausina. Anna kerralla reilusti vettä jotta juuret hakeutuisivat mahdollisimman syvälle kasvualustaan. Poutakausina kastele kerran viikossa kunnolla, 20-30 litraa vettä neliölle. Muista kitkeä rikkaruohot jotta ne eivät häiritse valkosipuleiden kasvua. Valkosipulille suositellaan neljän vuoden viljelykiertoa, eli samalle paikalle istutetaan sipuleita vain joka neljäs vuosi.

KORJUU JA SÄILYTYS

 • Sadonkorjuun aika on käsillä kun valkosipulin alimmat lehdet ovat kellastuneet. Mikäli valkosipulin nosto maasta viivästyy irtoavat kynnet toisistaan. Tämä ei kuitenkaan haittaa käyttöä. Valitse aurinkoinen poutapäivä valkosipulin nosto-ajankohdaksi. Nosta lapiolla tai talikolla. Sipulit voi huuhdella puhtaiksi vedellä.
 • Valkosipulin kuivaus kestää noin kuukauden ja se tulee tehdä ilmavassa ja lämpimässä paikassa, suojassa sateilta. Nopea kuivattaminen tietää korkealaatuisia valkosipuleita. Kun sipulit ovat kuivuneet, typistä varret noin kolmesenttisiksi ja leikkaa pois juuret.
 • Hyvin kuivuneet talvivalkosipulit säilyvät huoneenlämmössä useita kuukausia. Säilytä verkko- tai paperipussissa. Paras säilytyspaikka on kuitenkin viileä, ilmava ja kuiva tila jossa lämpötila on juuri plussan puolella.

Powered by Powered by