Så här lyckas du med dahlior

Dahlior är lätta att odla om man minns några grundläggande saker; dahlior älskar värme, regelbunden bevattning samt näring.

Förkultivering:

Dahlia rötterna planteras i krukor i mars-april och planteras ut på växtplatsen efter mitten av juni eller då nattfrost inte mera förekommer. Dahlior är väldigt känsliga för köld.

Plantera i gödslad trädgårdsmull. Ett lager lecagrus i bottnet av krukan är bra som dränering och gör att vattnet inte blir och stå. Plantera rötterna ca 5-10 cm djupt. Vattna efter plantering för att få igång rotbildningen.

Ställ krukan ljust och vattna regelbundet. Innan dahliorna planteras ut är det bra att härda dem genom att föra ut dem under varma dagar och ta in dem till natten. Genom att toppa plantorna får man täta och buskiga dahlior.

Skötsel under växtsäsongen:

Dahliorna trivs bäst på varma och soliga växtplatser. Regelbunden gödsling och bevattning ger ett jämnt och kompakt växtsätt samt riklig blomning. Vissnade blommor och blad är bra att klippa bort. Höga dahliasorter bör stödas. Dahliorna blommar i juli-augusti, beroende på när de är planterade. Det lönar sig att klippa blommor för att ha i vas eftersom det jämnt bildas nya blommor. 

Vinterförvaring:

På hösten kan man låta frosten nypa dahliaplantorna innan man lyfter dem ur jorden. Vid lyften klipps dahliornas stjälkar ner till en längd på ca 15 cm. Rotklumparna kan förvaras i källare i till exempel torvblandad mull eller sand och packade i tidningspapper. Temperaturen i rotklumpen skulle inte få gå på minusgrader. Optimal förvaringstemperatur är ca +5 grader. Under vintern är det bra att se över rotklumparna ibland och försäkra sig om att de inte torkar ut. Oftast räcker det med att spraya lite vatten på dem. Rotklumparna planteras på nytt igen följande vår.


Powered by Powered by