Siementen kylmäkäsittely eli stratifiointi

Kylmäkäsittelyn tarkoitus on keskeyttää siementen lepokausi ennen kylvöä (tämä koskee lähinnä pensaiden ja puiden siemeniä). Menettelyssä on kaksi vaihetta: ensin siementen annetaan imeä itseensä vettä, ja sen jälkeen niitä pidetään kylmässä. Kylmäkäsittely kannattaa ajoittaa niin, että siemenet ovat valmiita kylvettäviksi huhti-kesäkuussa.

Käytä perusmassana hienoksi siivilöityä hiekkaa, vermikuliittia tai hienoksi seulottua turvetta. Lisää niin paljon keitettyä ja jäähdytettä vettä, kuin massa pystyy imemään. Käytä kutakin siemenannosta kohti 1 dl perusmassaa. Pane massa, johon olet lisännyt siemenet, tiiviiseen muovipussiin, sulje pussi ja kiinnitä päälle nimilappu. Pidä pussia huoneenlämmössä n. 5-6 vuorokautta, niin että siemenet ehtivät imeä veden itseensä.

Pane pussi sitten jääkaappiin n. + 1-3 asteen lämpöön 5-8 viikoksi, jos muuta aikaa ei ole annettu. Ravistele ja tarkastele pussia säännöllisesti, vähintään kerran viikossa. Jos siemenet itävät kylmäkäsittelyn aikana, keskeytä käsittely heti ja kylvä siemenet ulos.

Kylmäkäsittelyn jälkeen siemenet kylvetään ulos perusmassassaan, annetun viljelyohjeen mukaan. Stratifioinnin sijasta siemenet voi myös kylvää syksyllä suoraan ulos. Silloin talvi huolehtii kylmäkäsittelystä luonnollisella tavalla.
 


Powered by Powered by